De Omgeving

Polderpark Cronesteyn

Polderpark Cronesteyn ligt in de Kleine Cronesteynse polder, ook wel Knotterpolder genoemd. De polder ligt tussen de A4, de spoorlijn naar Alphen aan de Rijn, het Rijn-Schiekanaal en de N 206. De grootte is ca. 90 ha.In 1975 kwam Cronesteyn in handen van de gemeente Leiden. In 1982 werd het polderpark gerealiseerd naar het ontwerp van Evert Cornet. Het park is geworden tot ontmoetingsplek, rustpunt, historisch monument en speciaal biotoop.In het park zijn wandel- en fietspaden aangelegd, op de fietspaden is ook goed te skaten. Daarnaast zijn er o.a. een moerastuin, een waterspeelplaats, een landgoedbos en een camping te vinden. Ook is er een bos waar ieder jaar reigers broeden. In het park is het theehuis ‘De Tuin van de Smid’ (voorheen bezoekerscentrum ‘Het Reigersbos’) te vinden. Het theehuis is iedere dag geopend.

zie voor meer info: http://www.polderparkcronesteyn.nl/index.html

Kasteel Cronesteyn

Kasteel Cronesteyn was een kasteel ten zuidoosten van Leiden in Zoeterwoude, aan de oostzijde van de Roomburger Watering (nu de Vliet) bij Lammen. Het kasteel werd gebouwd omstreeks 1300 als een versterkte boerderij. Tegenwoordig ligt het in het openbaar polderpark Cronesteyn en is nog slechts de gracht rond het (niet vrij te betreden) binnenterrein te zien

800px-Roelant_Roghman-Cronesteyn

Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Kasteel_Cronesteyn

Recreatiegebied Vlietlanden

Vlietland, een recreatiegebied van formaat.

Het hart van Vlietland wordt gevormd door meren van in totaal circa 130 hectare. Dit watergebied is uitermate geschikt voor allerlei vormen van watersport. U kunt er onder meer surfen, zeilen, roeien, kanovaren, zwemmen en vissen.

Volop recreatie mogelijken

De voorzieningen in Vlietland zijn op actieve recreatievormen afgestemd. Zo vindt u er o.a. een haven aan de Vliet, een haven aan een binnenmeer, een zeilschool, een roeivereniging, een kanocentrum, een locatie voor de verhuur van waterfietsen, kano’s, zeil-, motor- en roeiboten, een adventureterein, een camping, een watersportvereniging, een surfvereniging, een stalling voor kano’s en surfplanken, een restaurant en meerdere horecapaviljoens. Verder zijn er vele stranden waaronder één voor naturistische recreatie. Ook zijn er volop mogelijkheden voor wandelaars, fietsers en ruiters. In Vlietland staat variatie voorop!

Van polder naar recreatie

Veertig jaar terug graasden er nog koeien en schapen. Vlietland was toen een polderlandschap van zo`n driehonderd hectare. Begonnen als zandwingebied in de zeventiger jaren is Vlietland inmiddels uitgegroeid tot een bijzonder aantrekkelijk (gratis toegankelijk) recreatie- en watersportgebied waar jaarlijks circa een miljoen recreanten komen.

Zie voor meer info: http://www.recreatiegebied-vlietland.nl/