De Vrouwenweg

De Vrouwenweg huizen zijn oorspronkelijk gebouwd in opdracht van de Kruisheren als sociale woningbouw. In het begin woonde er vaak 2 gezinnen in een woning, op beneden verdieping een gezin en op de boven verdieping het andere gezin.

In de tweede wereld oorlog hebben er in de kelders van een paar woningen piloten van neergeschoten vliegtuigen ondergedoken gezeten.  Na de oorlog zijn de huizen te koop aan geboden en in het begin werden ze ongeveer verkocht voor 5000 gulden (nu rond de 2000 euro). En op moment gaan de huizen voor meer 200 duizend euro van de hand.

De Vrouwenweg behoorde tot 1966 bij Zoeterwoude en is toen geannexeerd door Leiden. De grens met Zoeterwoude kwam toen langs de rijksweg A4 te liggen.

Netherlands,_Zoeterwoude,_map_of_1867

Nu zijn alle woningen particulier eigendom en veel mensen wonen hier omdat je midden in de randstad toch heel vrij en natuurlijk woont.  Met een lange achtertuin, waar de meeste mensen een heerlijk paradijsje van hebben gemaakt en een uitzicht over de weilanden woon je er heerlijk relax. Aan de achterkant kijk je uit over de Oostvlietpolder en heb je de Vlietlanden. Aan de voorkant het Cronesteyn park en de Vrouwenvaart, het park waar je heerlijk kunt lopen en via de Vrouwenvaart kun je overal met een boot komen (de Vlietlanden, de Kaag, de grachten van Leiden, enz.) .

Kortom een heerlijke locatie om te wonen en te leven!!!

De Vrouwenvaart

In 1574 vond de “Slag bij Zoetermeer” plaats. Onder leiding van Lodewijk Boisot verzamelden zich de “Geuzen” in het onder water gezette gebied rond Zoetermeer. (http://nl.wikipedia.org/wiki/Beleg_van_Leiden)

Leiden_ontzet_1574

In platte en open schepen trokken de “Geuzen”, via Zoeterwoude en de Weipoortse Vliet, op naar Leiden. en waarschijnlijk zijn zij over de Vrouwenvaart Leiden in gevaren.

Na hevige gevechten met het leger van de Spaanse bezetter, aangevoerd door Alva, werd Leiden in de morgen van 3 oktober 1574 bevrijd. Eindelijk kon de uitgehongerde en uigeputte bevolking van eten worden voorzien; hutspot met worst en zoute haring met kaas en witte brood.